ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:Η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σερρών θα παραμείνει κλειστή για απολύμανση την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 -Το γραφείο του Παρατήματος ΕΑΑΣ Ν.Σερρών είναι ανοιχτό Δευτέρα - Παρασκευή από 10:30 έως 13:00 και Πέμπτη από 17:00 έως 19:00.

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Ενημέρωση μελών


Στις φορολογικές δηλώσεις που πρόκειται να κατατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα έτους 2018, το κατατεθέν ποσό αναγράφεται στον Κωδικό 619 αντί του 617 στον οποίο έπρεπε να έχει γραφεί. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι δικαιούνται να παρακρατήσουν επί πλέον ποσό ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΕΑ και όχι ΕΑΣ).
Το θέμα έχει τεθεί αρμοδίως αμέσως μόλις εντοπίστηκε, είναι πλέον γνωστό στους υπευθύνους και το Υπ. Οικονομικών έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει αυτή τη διόρθωση στην προσημπληρωμένη, και όχι ακόμη, υποβληθείσα φορολογική μας δήλωση.
Πρέπει εκτός από την ψήφιση του νόμου, να εκδοθεί και σχετική εγκύκλιος με οδηγίες, προκειμένου να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην παραπάνω διόρθωση.
Προτείνω να μην βιαστούμε να καταθέσουμε την φορολογική μας δήλωση.
Όσοι συνάδελφοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως και έχουν ήδη υποβάλλει την φορολογική τους δήλωση οικον. Έτους 2018, πρέπει να ενημερωθούν για τις αλλαγές σχετικά με την σωστή αναγραφή του καταβλητέου – παρακρατούμενου ποσού αναδρομικών στους σωστούς κωδικούς και όταν αυτές γίνουν, να υποβάλλουν στην εφορία τροποποιητική δήλωση.

Βιβλιάρια Νοσηλείας
Σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4603/2019, που δημοσιοποιήθηκε με την υπ αριθμ πρωτ 504/1-4-19/ΕΟΠΠΥ/ΔΒΒ/Γ, τα έντυπα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών των οικογενειών τους καταργήθηκαν. Η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων κατά την συναλλαγή τους με νοσηλευτικά ιδρύματα, Στρατιωτικά φαρμακεία κλπ, θα πραγματοποιείται με τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικά δημόσια έγγραφα.
Πρόταση μας είναι να περιμένουμε μικρό χρονικό διάστημα ακόμη, προτού τα καταστρέψουμε. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Προκειμένου το 401 ΓΣΝΑ να συμπληρώσει τον απαραίτητο για την λειτουργία του επιστημονικό – τεχνικό εξοπλισμό, συνέταξε ειδικό φάκελο μελέτης κόστους - εγκατάστασης και προμήθειας δύο (2) γραμμικών επιταχυντών, μηχανήματα τα οποία βοηθούν στην στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου, με ευθύνη επιμέλεια του Ταξχου (Ο) Μανουσαρίδη Σάββα και την συνεργασία του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Με ενέργειες του τέως Α/ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή ο φάκελος προωθήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) το οποίο και ανέλαβε την χρηματοδότηση του έργου. Την 08 Νοε 2018 υπεγράφη η δωρεά ύψους 5. 000.000Ε. Το πρώτο μηχάνημα θα εγκατασταθεί μέχρι τέλος Μαΐου 2019. Το δεύτερο μηχάνημα, γραμμικός επιταχυντής στερεοστατικής χειρουργικής, το μοναδικό σε Δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα εγκατασταθεί το φθινόπωρο τρέχοντος έτους.

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο της συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Χρόνια τώρα συζητείται η αναγκαιότητα ίδρυσης του ΣΕΑ της Ελλάδος και τέθηκε σε διαβούλευση την 24/4/2019 (Μεγάλη Εβδομάδα)μέχρι την Τρίτη 7/5/19. Μέσα στο Πάσχα και την Πρωτομαγιά, σε χρονική περίοδο 14 ημερών εκ των οποίων οι επτά (7) είναι αργίες. Μιλάμε για σοβαρότητα προετοιμασίας έγκαιρη ενημέρωση φορέων ανταλλαγή απόψεων κ.λ.π. Περαστικά!!!!

Δεν θα σταματήσω να βροντοφωνάζω ότι καμία οικονομική κρίση, όσο σοβαρή και να είναι, δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρεκκλίνουν από τις διατάξεις του συντάγματος και των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Καμία κακή οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να προσφέρει άλλοθι για την ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την παντελή έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας. Συνεχίζουμε φυσικά και διεκδικούμε την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012, την 13η και 14η σύνταξη.

Η μάχη των «κομμένων δώρων» δόθηκε την 1η Φεβ 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ. Αναμένουμε την έκδοση της απόφασης.

Όπως ο νόμος ορίζει «θα αντιμετωπιστούν οι αστοχίες που προέκυψαν στην καταβολή των αναδρομικώνγια τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (Δεκ 2018).
Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου εκτιμάται να περατωθεί ο έλεγχος από τον ΕΦΚΑ όλων των καταβληθέντων ποσών.

Όλα τα στοιχεία για τις επανυπολογισμένες συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων, θα έπρεπε να είναι περασμένα στα μηνιαία ενημερωτικά συντάξεων από 1/1/2019, εν τούτοις και παρά τις ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών ότι θα εμφανιστούν μετά το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2019 μέσω του ΕΦΚΑ, ουδείς συνταξιούχος έχει δει ποια είναι η νέα του σύνταξη και πως αυτή επανυπολογίστηκε! Όλοι είμαστε στο σκοτάδι!
Επισημαίνεται πως στην παρούσα φάση και μέχρι να αναρτηθεί το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα δεν υφίσταται χρονικό περιθώριο καταθέσεως της αίτησης. Όμως σε κάθε απαίτηση των καταβληθέντων αναδρομικών, μόνο με δικαστική αγωγή είναι απαιτητή. Αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής των τριών Ενώσεων (ΕΑΑ) κατά του ν. 4387/2016 (αντιλαϊκός ν. Κατρούγκαλου) που εκδικάστηκε την 06 Οκτ 2017.

Με πολύ μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο ότι η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξέδωσε ήδη απόφαση, αναφορικά με την συνταγματικότητα των συνταξιοδοτικών διατάξεων του ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου).
Σύμφωνα με διαρροή μέρους του σκεπτικού της απόφασης, οι διατάξεις που αφορούν στον επανυπολογισμού των συντάξεων μας, κρίθηκαν συνταγματικές.
Είμαστε εν αναμονή της λήψεως του συνόλου του σκεπτικού της απόφασης. Έχει εκδοθεί από τον Συντονιστικό των 3 ΕΑΑ δελτίο Τύπου στο οποίο δημοσιοποιούμε τα πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς που μας δημιουργήθηκαν (Ανακοίνωση Συντονιστικού 3ΕΑΑ, υπ'αριθμ' 1/19).
Όπως κατά καιρούς, έχουμε επισημάνει ο Έλληνας Στρατιωτικός, εν ενεργεία ή απόστρατος, ούτε επαίτης είναι ούτε προσπαθεί να λάβει «παρά του μη έχοντος»
Απαιτεί όμως ως νομοταγής πολίτης την πλήρη συμμόρφωση του Δημοσίου στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης και όπου υφίσταται πρόβλημα δημοσιονομικό, να επέρχεται συμβιβασμός, ακόμα και μακροχρόνιος, έναντι των υπόχρεων του προς αυτό (φόροι, εισφορές κ.α.).
Η ΕΑΑΣ και το συντονιστικό των 3 ΕΑΑ, πριν επιλέξει την προσφυγή στα Ανώτατα δικαστήρια της χώρας (ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο), για την ακύρωση των αντισυνταγματικών νόμων που επέβαλαν τις μνημονιακές μειώσεις, είχε εξαντλήσει τις επικοινωνιακού τύπου επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τα εκάστοτε ασκούντα την διακυβέρνηση της χώρας.

Μετά από τον αξιοπρεπή, έντονο και διεκδικητικό αγώνα που κάνει ο σύλλογος ΑΞΙΑ, με την έμπρακτη συμπαράσταση της ΕΑΑΣ, την 30/3/19 ο Κος Πρωθυπουργός εξήγγελλε την αναστολή των εγκληματικών μειώσεων που ο ίδιος και η κυβέρνησή του είχαν επιβάλλει (Άρθρο 12 ν. 4387/2016) στις συντάξεις χηρείας όπως παρακάτω:
- Την αναστολή των υφιστάμενων ηλικιακών ορίων (με ορόσημο τα 55 έτη) στην χορήγηση συντάξεων χηρείας.
- Την αύξηση του ποσοστού αναπλήρωση από το 50% που ισχύει σήμερα στο 70%.
Σημειώνεται ότι:
-Οι δύο παραπάνω αλλαγές αφορούν τις νέες συντάξεις χηρείας δηλαδή εκείνες που εκδόθηκαν για θανάτους συνταξιούχων οι οποίοι επήλθαν από την 13/5/2016(έναρξη ισχύος αντιλαϊκού ν. Κατρούγκαλου) και μετά.
-Πάγια αιτήματα του συλλόγου ΑΞ.ΙΑ είναι η κατάργηση και όχι η αναστολή των ηλικιακών κριτηρίων, ή επαναφορά του ποσοστού αναπλήρωσης στο 70%, η μείωση των ετών του έγγαμου βίου από 5 έτη σε 3 έτη και ο μή επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας.
Ανακοινώθηκε από την Υπουργό Εργασίας κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Έφη Αχτσιόγλου, σε κοινή συνέντευξη της με Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι την 11 Μαΐου 2019 θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Με την ευκαιρία αυτή για να μην ξεχνιόμαστε, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην πρόεδρο κ Λαμπρινή Κύρκου Σαμαρά, τα μέλη του Δ.Σ, τον Σχη ε.α Παπαρίση Απόστολο (Γρ Δημ Σχέσεων – Τύπου και Οργάνωσης) και τα μέλη του συλλόγου ΑΞΙΑ, διότι μετά από τρία (3) χρόνια μεθοδικού - έντονου και συνεχόμενου αγώνα, πέτυχαν την αναστολή των εγκληματικών μειώσεων που είχε επιβάλλει ο αντιλαϊκός ν. Κατρούγκαλου.

                                                                                                                                               ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
To eaas-serron.gr είναι ιστολόγιο σχετικό με θέματα Αποστράτων, θέματα που αφορούν τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας.