Το γραφείο της ΕΑΑΣ Ν. Σερρών είναι ανοικτό Δευτέρα,Τετάρτη και ώρες από 10:30 πμ έως 13:30 μμ και Πέμπτη από 17:00 μμ έως 19:00 μμ

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Φυλάκιο «Παπαδοπούλα»

Φυλάκιο «Παπαδοπούλα»
Ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του οχυρού Ιστίμπεη.

    Μια ανεπάντεχη πρόσκληση, ήταν η αιτία να επισκεφθώ αρχές του Χειμώνα το στρατιωτικό φυλάκιο «Παπαδοπούλα». Ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του οχυρού Ιστίμπεη, λίγα μέτρα πριν τη γραμμή των συνόρων της πατρίδας μας με τη Βουλγαρία. Ύστερα από  μια ανηφορική διαδρομή ανάμεσα σε πεύκα, έλατα και οξιές, που καταλήγουν έξω από εγκαταλειμμένα φυλάκια, οχυρά και παροπλισμένα πολυβολεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φθάσαμε σχεδόν στην κορυφή του όρους Κερκίνη ή Μπέλες.
     Σε μια καταπληκτική τοποθεσία, καθώς έχει φοβερή θέα, μιας και μπροστά μας εκτείνεται η απέραντη πεδιάδα των Σερρών, με τον Στρυμόνα ποταμό να την διασχίζει από τη μια άκρη στην άλλη, συνθέτοντας την τεχνίτη λίμνη της Κερκίνης, όπου μέσα της καθρεφτίζονται οι γύρω ορεινοί όγκοι, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν εξαιρετικό υγροβιότοπο. Στην ενημέρωση που μας έγινε, έμαθα, ότι το φυλάκιο ¨Παπαδοπούλα», λόγω της θέσης, είχε και το όνομα: το μπαλκόνι του ουρανού, όπως μαρτυρεί και μια πρόχειρη αυτοσχέδια πινακίδα. Εκεί επάνω στην ηρωική γραμμή των οχυρών του Μεταξά που αρχίζει από εδώ, από το όρος Μπέλες και τελειώνει στις κορυφογραμμές της Ροδόπης, ήταν που τον Απρίλιο του  1941, ο ηρωισμός ξεπερνούσε την απελπισία της πολιορκίας και την ανισότητα των δυνάμεων. Ένας ηρωισμός που άφησε βέβαια   νεκρούς από τους άντρες  του οχυρού, αλλά προκάλεσε πολλούς περισσότερους στους αντιπάλους.
      Βρέθηκα εδώ για να παρακολουθήσω τη  Θεία Λειτουργία που έγινε σέ συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, προεξάρχοντος τού Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαντινείας- Κυνουρίας, και συλλειτουργούντος τού Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Στην Θεία Λειτουργία παρίστατο και ὁ Διοικητής τού 10ου Συντάγματος, Συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας, του οποίου είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος, Αξιωματικοί και Οπλίτες τού 10ου Σ.Π., καθώς και κάτοικοι τής γύρω περιοχής.
     «Ζήσαμε ένα θαύμα και κάναμε ένα τάμα», είπε ο Μητροπολίτης Μαντινείας- Κυνουρίας, που υπηρέτησε στην περιοχή το 1960. Ήταν Απρίλιος μήνας.  Της Σταυροπροσκυνήσεως , όταν εδώ, σε αυτόν τον χώρο, έκανα μια ομιλία. Κάποια στιγμή πέρασε από τον χώρο η περίπολος και ένας στρατιώτης που τον έπιασε αμόκ, απασφάλισε και πέταξε κατά πάνω μου, την ώρα που μιλούσα στους παρευρισκόμενους στρατιώτες,  μια χειροβομβίδα. Ένας υπολοχαγός πρόλαβε και την πέταξε μακριά, όπου και έσκασε. Τότε είπε ο Μητροπολίτης, έκανα ένα τάμα. Να κτίσω ένα εκκλησάκι. Και το τάμα αυτό έγινε πραγματικότητα με τον ανεγερθέντα Ιερό Ναό στην ίδια τοποθεσία, στην περιοχή τού οχυρού Ιστίμπεη τού όρους Μπέλες. Εδώ, σέ υψόμετρο 1600 μέτρων,
με μέριμνα και  δαπάνη μου.
     Το εκκλησάκι εγκαινίασε ο ίδιος πέρυσι, με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, και με την παρουσία τού Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
     Μετά την επίσκεψη ένοιωσα έντονα το δέος και το σεβασμό που γεννά ο χώρος και οι γνώσεις που έλαβα, και δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ αν σήμερα θα δείχναμε την ίδια γενναιότητα με τους   άντρες των οχυρών, που οι Γερμανοί παραταγμένοι τιμητικά τους χαιρέτησαν με σεβασμό,  όταν παραδίνονταν σε ένα σκληρό και ισχυρό στρατό.
      Το σημερινό αφιέρωμα είναι ένας τρόπος να εκφράσω και εγώ τον θαυμασμό μου για τους ανεπανάληπτους μαχητές των Οχυρών, να αποτίσω φόρο τιμής στους νεκρούς, και να θυμίσω έναν ακόμη ελληνικό άθλο, που δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που του αρμόζει.
      Ήταν μια εμπειρία που άξιζε να τη ζήσω.
Γεώργιος Χ. Τζελέτας
Ανχης ε. α.