Το γραφείο της ΕΑΑΣ Ν. Σερρών είναι ανοικτό Δευτέρα,Τετάρτη και ώρες από 10:30 πμ έως 13:30 μμ και Πέμπτη από 17:00 μμ έως 19:00 μμ

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΥΛΙΑ 2018

      

Η σφαγή των Κερδυλίων αποτελεί μία απ’ τις πιο γνωστές ανθρώπινες τραγωδίες κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 200 άμαχοι κάτοικοι εκτελέστηκαν απ’ τους Γερμανούς ως αντίποινα για τη δράση ανταρτών στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών και τη βοήθεια, που τους παρείχαν οι κάτοικοι.

      Ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου 1941, οι Γερμανοί περικύκλωσαν τα χωριά και συνέλαβαν τους κατοίκους. Αφού ξεχώρισαν τα γυναικόπαιδα, εκτέλεσαν ανεξαιρέτως τους άνδρες από 16 μέχρι 60 ετών. Κατόπιν, πυρπόλησαν τα σπίτια των χωριών, με εξαίρεση τις εκκλησίες. Όσοι κάτοικοι γλίτωσαν, κατέφυγαν σε γειτονικά χωριά. Το ολοκαύτωμα στα Άνω και Κάτω Κερδύλια Σερρών θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα Κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

      Στην επέτειο της σφαγής, παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, πλήθος κόσμου και σύσσωμο το προεδρείο της ΕΑΑΣ Σερρών.